Ozon Nedir?

Ozon doğada iki atom taşıyan soluduğumuz oksijen (O2) molekülünün normal şartlarda daha kararsız olan üç oksijen atomu taşıyan (O3) bir formudur. Doğada atmosferin üst tabakalarında stratosfer tabakasını oluşturan ve dünyayı güneşin zararlı ışınlarından koruyan tabakasını oluşturur. Yaşadığımız yüksekliklerde ise ancak daha düşük oranlarda şimşek ve yıldırımın suya çarpması gibi durumlarda doğal olarak ortaya çıkar. Yüksek seviyelerde yakıcı ve zehirleyici olabilen bu gaz, düşük ve doğru oranlarda fırtına sonrası havanın hoş kokusunu veren ve insanı zindeleştiren, zengin oksijen dediğimiz bir şifa kaynağına dönüşür. Çok eskiden Avrupa’da asillerin fırtınalı havalarda bakır tasları yıldırım çarpması için dışarı koydukları ve bu suyu bir güzellik iksiri olarak kullandıkları bilinmektedir. Ozon kelimesi de Yunanca’da “Ozein” yani Tanrı’nın nefesi anlamına gelmektedir.

Ozon Terapi Nedir?

Ozon Terapi, ozon-hava karışımının gazının tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Ozon gazının vücutta dahil olduğu en önemli mekanizma hücre oksijenizasyonunu artırarak doku yenilenmesini ve/veya beslenmesini desteklemesi ve bağışıklık sistemini harekete geçirmesidir.

Yöntemleri nedir ve Nasıl Yapılır?

  • Majör tedavi kanın ozonlanarak tekrar damar yoluyla hastaya geri verilmesidir. Başlangıçta yükleme ile istenen seviyeye ulaşıldıktan sonra aylık düzenli kullanım ile uzun süreli koruma etkisi de bilinmektedir.
  • Minör tedavi az miktarda kanın hastadan alınarak kas içi yoluyla geri verilmesi şeklinde uygulanır. Diğer yöntemlerle birleştirilerek de kullanılır.
  • Torbalama Yöntemi cilt dokusunun zarar gördüğü yerlerde ozonlu hava ile torbalanması yoluyla iyileşme amaçlı kullanılır.
  • Rektal Uygulama, ozon gazının doğru oranlarda rektal yol ile vücuda verilmesi ile emilimin yüksek olduğu bağırsak dokuları aracılığıyla metabolizmaya alınması yöntemidir.
  • Vajinal Uygulama, ozon gazının doğru oranlarda vajinal yol ile vücuda verilmesi ile yumuşak doku ile lokal amaçlı uygulama yöntemidir.
  • Kulak uygulaması, kulak yoluyla ozon gazının kulak zarından verilmesi yöntemidir.

Kimlere Yapılmaz?

  • Ameliyatları takiben doktorunuzun önereceği sürelerle uygulanması önerilmez.
  • Mevcut sağlık durumunuz değerlendirilerek doğru protokol belirlenir.

Yan Etkisi Var mı?

  • Ozon uygulamalarında dozun kişiye göre planlanması önemlidir. Bir diğer önemli konu ise cam şişe ve titanyum iğne gibi doğru malzemenin kullanılması ozonun etkinliğini sağlar. Malzeme doğru kullanılmadığında etkinlik azalması ve üzerinde çalışılmamış riskler olabilir.

Sağlıklı İnsan Ozon Alabilir mi?

  • Sağlıklı insanlar ozonu koruyucu bir yöntem olarak alabilir. Ozon hücre beslenmesini ve oksijenizasyonunu desteklediği için, detoksifikasyon etkisi ile birçok metabolizma ve bağışıklık sistemi hastalığına karşı koryucu amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ozon kullanımının ayrıca ciltte canlanma ve dolayısıyla genç görünmeye de katkısı olmaktadır. Okjizenizasyonun yüksek olmasının bir diğer faydası da enerjinizin yükselmesi ve hareketliliği artırıcı destek olmasıdır.